1. Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените полизахариди, синтезирани от организма. Главен компонент на съединителната тъкан, заедно със свързаните с нея белтъци тя изгражда основата на междуклетъчното вещество.

Благодарение на спираловидната си структура, тя играе ролята на "молекулярна" гъба и привлича 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. По този начин поддържа оптималния хидробаланс на кожата, повишава еластичността й и забавя процесите на стареене.

Хиалуроновата киселина е отговорна за запазването на влагата в кожата. С напредването на възрастта обаче синтезирането й драстично намалява, като в същото време се ускорява нейното разграждане.

Вследствие на тези процеси кожата губи тонуса си, обезводнява се и повяхва, появяват се фини линии и бръчки.

2. Колко вида дермални филъри съществуват?

Временни: те имат трайност на ефекта от 6 до 12 месеца. Те са най-масово използвани и съдържат хиалуронова киселина, която с времето се разгражда от организма;

Полуперманентни: тяхната трайност е 1-5 години;

Перманентни: те не се разграждат.

3. Имат ли предимство временните филъри пред останалите?

Временните филъри са най-масово използваните поради тяхната безопасност, тъй като хиалуроновата киселина е естествена съставка на кожата. В много държави вече е забранена употребата на перманентни филъри.

Какво представлява сама процедура като време, болка и консистенция (съдържание) на разтвора?

При работа с временните филъри процедурата е лека и бърза. Те са меки и еластични и самата процедура отнема 10-20 мин. Продуктът се инжектира в кожата посредством тънка игла с подходящата техника, съобразно третираната област. Често филърите съдържат лидокаин (анестетик), което прави процедурата почти безболезнена. При филърите, несъдържащи лидокаин, може да се обезболи инжектираната област с локален анестетик.

4. Кога (след колко време) има най-добри резултати?

Най-добрите резултати се наблюдават след около 7 дни – след отзвучаване на нежеланите ефекти, ако има такива.

Колко време трае ефекта на филъра и от какво зависи той да е по-траен?

Ефектът на филъра зависи от неговото качество и от това дали е временен или постоянен. Временните филъри са по-краткотрайни, но пък са много по-безопасни. Ефектът зависи също така и от начина на живот на пациента, както и от активността на ензима в организма, който разгражда хиалуроновата киселина, което е индивидуално при всеки.

​​

5. Необходима ли е предварителна подготовка за процедурата?

Не е необходима предварителна подготовка.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след процедурата?

След поставяне на филъри е необходимо пациентите да приложат следните грижи:

- да се избягват посещенията на солариум, които могат да са причина за по-бързото разграждане на продукта;

- да се увеличи приема на вода няколко дни след процедурата, тъй като хиалуроновата киселина е хидрофилна;

- да не се масажира третираната зона;

- да не се поставя грим няколко часа след процедурата.

6. Ако имам други заболявания, необходимо ли е да уведомявам лекаря?

Изключително важно е да информирате лекуващия дерматолог за всичко, свързано с Вашето здраве, дори и да Ви се струва незначително.

7. Какви рискове крие процедурата?

Дермалните филъри обикновено се приемат добре от пациента. Много рядко могат да се появят странични ефекти като: хематом, алергична реакция и оток на кожата. Обикновено тези симптоми отзвучават до няколко дни. Може да се наблюдава и образуването на топчета, както и синкаво обезцветяване на кожата, наречено ефект на Тиндал, което може да продължи няколко месеца. Ако филърът не е използван правилно, може да се получи некрозиране на определени участъци от кожата. Това е много рядко усложнение и се дължи на лекарска грешка. Обикновено перманентните филъри са тези, които предизвикват повечето странични ефекти.

8. Как да различа „легалния” от „нелегалния” филър?

Нормално е лекуващият лекар да Ви покани да попълните и подпишете информирано съгласие, в което става ясно какъв филър ще Ви бъде поставен. Непосредствено преди манипулацията, лекуващият лекар Ви показва датата на годност, след което разпечатва опаковката пред Вас. След процедурата трябва да получите документ, който удостоверява какъв продукт е бил инжектиран, както и финансов документ (касова бележка, фактура) за извършената процедура.

9. Кога не трябва да се инжектират филъри?

Филърите са противопоказни в следните случаи:

- общи заболявания в периода на обостряне;

- инфекции в третираната зона;

- бременност и кърмене.

10. Кои зони могат да се третират с филъри?

Околоочният контур, скулите, устните, назолабиалните гънки, лицевия контур и глабеларната бръчка, марионетните линии, радиерните бръчки над горната устна. Използваме филърите още за придаване на обем и контур на устните и оформяне на брадичката.

11. Къде най-често си слагат филъри младите жени?

Най-често жените си поставят филъри в устните, назолабиалните гънки, дребните бръчки около очите, за оформяне на лицевия контур и за оформяне на скулите.

​​

12. Ако се правят устни с филър, целите ли се инжектират или определи зони от тях?

Могат да се инжектират както целите устни, така и определени зони от тях. Всичко зависи от търсения ефект.

13. Колко на брой са максималните процедури за едни устни, за да изглеждат естетически добре?

Важно е да не се правят повече от 2 процедури на година и да не бъдат поставени повече от 1,5 кубични сантиметра от филъра на процедура.

​​

14. Ако не си харесаш новите устните или лицето с филърите, как може те да бъдат „заличени“?

Ако приложеният филър е с хиалуронова киселина и ако не Ви хресва, той може да се отстрани със специален ензимен продукт, който разгражда хиалуроновата киселина. Но ако приложеният филър е от типа на перманентните филъри, то отстраняването му е много по-трудно и се извършва само оперативно.

​​

15. Възможно ли е да се пристрастиш към поставянето на филъри?

Възможно е пристрастяването към филърите, но то не се дължи на самия филър, а на пренастройката на пациента и отношението му към красотата.

​​

16. Кога и как разбираш, че си прекалила с филърите?

Когато се променят съществено формата и пропорциите на лицето, това е индикатор, че вече сме прекалили с процедурите.

17. Как се познава дали е качествена една процедура с филъри или не е добре направена?

Добрата процедура е тази, която завършва с удовлетворение при пациента. Разбира се, винаги съблюдаваме симетричността на третираната зона. Ефектът е по-добър, когато третираната зона е гладка (мека) и не съдържа уплътнения. Възможни са леки странични ефекти като хематом, зачервяване и алергична реакция, но те отзвучават до няколко дни.

 

18. Има ли критерий, по който да се избере специалист, който да извърши процедурите?

Процедурата трябва да се извърши от хирург, дерматолог, естетичен лекар. Това са процедури, които трябва да се извършват от високо квалифицирани лекари и в никакъв случай да не се извършват от козметик или друг немедицински специалист в козметичен салон.

​​

19. Каква е разликата между мускулните релаксиращи инжекции (Botox) и филърите?

Ботоксът работи чрез блокиране на сигнали между нервите и мускулите. Това предотвратява мускулите да се свиват и образуват линии по повърхността на кожата. Ефектът отнема от 3 до 5 дни, за да стане забележим и трае от 3 до 4 месеца.

Филърите коригират промените в обема, които се появяват с настъпването на възрастта - свеждат до минимум появата на фини линии и бръчки, като създават обем във вътрешните слоеве на кожата и създават повдигащ и подмладен ефект, замействайки загубата на обем, свързана със стареенето. Ефектът при филърите се забелязва веднага и може да трае от 6 до над 24 месеца, в зависимост от вида на използвания филър и инжектираната област.

20. Каква е разликата между моделиране с филъри и мезоконци?

Филърите придават обем на третираното място, докато мезоконците предизвикват лифтинг (стягане), което е на нивото на кожата, без да придават обем.

21. А между мезотерапията и филърите?

Мезотерапията е процедура за терапия на различни състояния на кожата (лицето и тялото), при която не се постига ефект на запълване, а се цели подобряване текстурата на кожата, цвета и регенерация на космения фоликул.

22. Ще изглежда ли кожата ми още по-зле, след като лечението с инжектиране започне да се износва?

Не, движението на мускулите просто ще се върне бавно и линиите ще се образуват отново, ако не се прилага по-нататъшно лечение. Пълнителят се разтваря с течение на времето и остаряването ще продължи с обичайното си темпо, ако не се прилагат други лечения.

​​

23. Ще изглежда ли кожата ми още по-зле, след като лечението с инжектиране започне да се "износва"?

Не, движението на мускулите просто ще се върне бавно и линиите ще се образуват отново, ако не се прилага по-нататъшно лечение. Филърът се разтваря с течение на времето и остаряването ще продължи с обичайното си темпо, ако не се прилагат други лечения.

​​

24. Само за естетически или и по медицински причини може да се използва филърът (заличаване на белези, например)?

Филърите могат да се използват и за заличаване на белези.

​​

25. Възможно ли е процедурите с филъри да прикрият белези от акне и колко такива процедури трябва да се направят?

Важно е да се знае, обаче, че белезите не могат да бъдат отстранени завинаги. Необходимо е да се инжектира филър на всеки 6-8 месеца, но въпреки това корекцията на белезите много често не може да бъде пълна. Обичайно филърите не са средство за терапия на акне. В този случай по-добре е да се пристъпи към мезотерапия.

​​

26. Може ли кремовете наистина да помогнат за бръчките и стареенето?

Да, локалните съставки в кремовете могат да помогнат за справяне с признаците на стареене на повърхностните слоеве на кожата, но никога не могат да бъдат толкова ефективни, колкото Botox и Fillers, които действат на по-дълбоко ниво.

С напредването на възрастта метаболизмът в нашия епидермис намалява, което води до пигментация. Производството на колаген в дермата също намалява и всъщност започваме да губим около 1% колаген годишно, след като сме навършили 40 години. Посъветвайте се с д-р Иванов за рецепта за кремове, които ще отговорят на тези промени и ще подобрят външния вид и качеството на вашата кожа. 

DSC_0565.jpg