Ботулиновият токсин, по-известен като „ботокс“, е материал, познат от десетилетия, който е известен с употребата си за медицински цели. Първоначално употребата му е била свързана със страбизма (кривогледство), блефароспазмa (неволно затваряне на очите) и цервикалната дистония – състояние, характеризиращо се с неволни контракции в областта на шията. 
 
Днес ботоксът е познат в най-голяма степен с приложенията му, свързани с разкрасителните процедури. Ботоксът е най-популярният метод за третиране на бръчките по лицето. Трите места, на които най-често се инжектира той, са глабелата – бръчките между веждите; около и под очите и челото. 
 
Противно на всеобщото схващане, ботоксът не парализира лицевите мускули. Въпреки че при прекомерни количества и това може да се случи, повечето специалисти се стремят да инжектират количество, което само частично да ограничи активността в мускулите. 
 
Пациентите трябва да знаят, че ботоксът не се използва, за да отнеме възможността им да се изразяват емоции на лицето си, а само да премахне бръчките от него.

Преди процедурата е важно да съобщите на Вашия лекар ако:

  • Ако сте бременна или планирате да забременеете, или ако кърмите или планирате да кърмите.

  • Всички лекарства, които вземате, включително лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Нека Вашият лекар знае дали сте лекувани с продукт от ботулинов токсин през последните 4 месеца и дали сте имали алергии или нежелани реакции.

  • Вашите медицински състояния, включително всички мускулни или нервни състояния като ALS или болестта на Lou Gehrig, миастения гравис или синдром на Lambert-Eaton. Уведомете Вашия лекар, ако сте имали проблеми с гълтането или дишането в миналото.

  • Ако имате операция на лицето си или имате намерение да го бъде извършена такава. Вашият лекар също трябва да Ви каже дали имате слабост в черепните мускули, проблеми с вдигането на веждите или клепачи на клепачите.

За да се минимизира риска от поява на хематоми, се препоръчва преустановяване приема на аспирин и други медикаменти или хранителни добавки с антикоагулантно действие две седмици преди процедурата.

 
За самата процедура пациентът се настанява да седне, а областите, които следва да бъдат третирани, се почистват. Първо се инжектира упойващо средство, след което и самият ботокс. Обикновено се поставя инжекция на 4 – 5 места от всяка страна на челото и 2 – 3 от страните на очите. 

В продължение на 4 часа след процедурата пациентите не трябва да заемат легнало положение. Минимим 48 часа след процедурата с ботулинов токсин зоната на приложение не бива да се масажира или търка. Трябва да се избягва поставянето на грим най-малко 4 часа след процедурата. Допълнително се преустановява навеждане напред и натоварващи физически упражнения, сауна в рамките на 7 дни след процедурата с ботулинов токсин.

В рамките на около 3 дни след процедурата се наблюдава частично намаляване функцията на мускулите в зоната на глабеларните гънки, а крайният резултат идва 2 седмици след процедурата. Възвръщането на функциите на мускулите се случва постепенно, обикновено около 3-4 месеца след процедурата. Последваща процедура с ботокс се препоръчва когато контракциите на мускулите станат видими, но преди да възвърнат първоначалното си състояние. След няколко процедури, ефектът на процедурата с ботулинов токсин обикновено се удължава, а при някои пациенти интервалите на инжектиране на ботокс се удължават с до 3-4 месеца.

Ботокс_Вели.png